Naše kafe

Bourbon

Tako sladak, tako kompleksan, tako delikatan, pinot noir u svetu kafe. Biljka je veoma krhka i ne proizvodi tako puno plodova kao ostale vrste, ali je veoma vredna svakog truda. Šoljica Burbona je veoma sočna i klasična. Najomiljenija botanička vrsta u koppa coffee koja će umiriti snobove i opčiniti novajlije u kafi.

Catimor

Ovo može biti veoma problematična kafa zbog uticaja robuste u celoj Timor familiji, što često dovodi do kafe bez kiselosti i veoma velike gorčine.

Cataui

Zreli Catuai može biti crven ili žut, i obe vrste imaju veoma izraženu kiselost, ali žuti catuai, kada se ohladi, može imati i veoma prljav ukus goriva u ustima. Catuai kupujemo samo crveni. Može se naći duž latinske Amerike.

Caturra

Caturra je karakteristična po oštroj kiselosti i niskim do srednjim telom. Ima manje čistoće i slatkoće u odnosu na svoje roditelje – Bourbon. Razvojen u Brazilu, ova mala stable se mogu naći u Kolumbiji, Kosta Rici i Nikaragvi.

Colombia

Karakterističan ukus čokolade i karamele, sa izraženim ukusom zrele višnje slatkog, čistog, punog tela zrna. Columbia je hibrid Caturre koji je razvijen u Kolumbiji. Veoma otporna vrsta koja je veoma popularna na malim plantažama.

Etiopijski Heirloom

Lepota ove kafe je u njenoj mističnosti. Samonikla vrsta koja potiče iz šuma kafe u Jugozapandoj Etiopiji, mestu rođenja kafe. Svako selo ima svoju vrstu, čuvanu vekovima i karakterističnu u zavisnosti od zemljišta, nadmorske visine i vremena.

Gesha

Mislite o Gesha kao kafi iz paralelne stvarnosti. Veoma karakteristična – raste samo gde ona želi, kako želi u veoma karakterističnim mikroklimatskim uslovima. Gde god da raste, uvek će biti karakteristično svoja.

Pacamara

Neverovatne arome sa slatkim citrusnim notama, izvrsnog balansa i blagim cvetnim aromama. Što je viša nadmorska visina na kojoj je ubrana, bolji je kvalitet.

Typica

Jedna od prababa svim kafama, Typica je uzgajana, od nje su stvarani novi hibridi usavršavani vekovima. Kvalitet kafe je izuzetan i karakteriše ga izuzetna slatkoća, čistoće i telo.

Villa Sarchi

Villa Sarchi je mutacija Bourbona sa elegantnom kiselošću, intenzivnim voćnim aromama i sjajnom slatkoćom. Prvi put uzgajana u Kostarikanskom gradu Sarchi, čini ovo drvo zdravo i vrhunski izbor za organski uzgoj.

Castillo

Café de Colombia istraživačka labaratorija je od 1982. do 2005.godine radila na razvoju i unapređenju vrste, da bi tim naučnika posle 23.godine najzad uspeo. Castillo je prvi put zasađen na plantažama 2005.godine. 
Castillo je poznat po svojoj aromatičnosti, citrusnim notama i veoma svilenkastom ukusu.

 

Zrno kafe

  1. centar zrna (center cut)
  2. zrno (bean)
  3. srebrna pleva (silver skin) 
  4. zaštitna kora (parchment)
  5. sluz (mucilage)
  6. opna ploda (pulp)
  7. spoljna opna ploda (outer skin)