Bialetti - Moka pot - način upotrebe

Bialetti aluminijum i prohronska kuvala kafe rade na sistemu pritiska

 1. Pre prve upotrene odvijte gornji deo Bialetti Moka Pot od donjeg - baze. 
 2. Uklonite levek (2) od baze. Zatim uklonite O dihtung filtera (3) i filter (4). 
 3. Oprati sve delove toplom vodom i ispravno vratiti sve delove na mesto.
 4. Napuniti bazu (1) sa ključalom vodom ispod novoa sigurnosnog ventila - mali okrugli deo na bazi (1).  Vodite računa da ne prepunite deo izmežu ventila i filtera za kafu, jer će se filter kafe pregrejati usled ključanja vode i prouzrokovati gorku i zagorelu kafu.
 5. Napunite levak (2) omiljenom sveže mlevenom espresso kafom, koju ne sabijajte nakon toga. Uklonite mlevenu kafu sa prstena levka (2) kako bi pravilno nalegao na O prsten (3).
 6. Postavite napunjen levak (2)
 7. Zavite gornji deo (5) na donji deo - bazu (1) Napomena: Izbegnite opekotine, jer je proključala voda nalivena u bazu (1) u koraku 4.
 8. Stavite Moka Pot na slabu do umeren izvor toplote. Ako koristite gasne šporete, plamen ne treba da ide preko ivica dna Moka Pota.
 9. Od 3 - 6 minuta je potrebno za pripremu espresso kafe, u zavisnosti od veličine Moka Pota, jačine izvora toplote.
 10. Uklonite odmah sa izvora toplote kada je Moka Pot pun. Ne dozvolite da kafa ključa i ne koristite maksimalnu toplotu prilikom pripreme, jer može dovesti do pregorelog ukusa kafe.
 11. Svi Bialetti Moka Pot su pogodni za pripremu na gasnim, električnim i keramičkim pločama. Prohronski Bialetti Moka Pot je pogodan za korišćenje na indukcionim pločama.