Zašto su Varijeteti Kafe Bitni

Otkrijte Magiju Različitih Varijeteta Kafe

Kafa je mnogo više od jutarnjeg napitka – ona je putovanje kroz kulture, ukuse i priče koje su utisnute u svako zrnce. Jedan od najvažnijih faktora koji utiče na jedinstvenost svakog gutljaja kafe jeste varijetet biljke kafe. Ali zašto su varijeteti kafe toliko bitni?

Raznolikost Ukusa i Aroma

Baš kao što različite sorte grožđa daju različite ukuse vina, tako i različiti varijeteti kafe donose jedinstvene profile okusa i aroma. Arabika i Robusta su dve najpoznatije vrste kafe, ali unutar ovih vrsta postoji mnoštvo varijeteta poput Bourbon, Typica, Geisha i mnogih drugih. Svaki varijetet ima svoje specifične karakteristike – od voćnih i cvetnih nota do bogatih čokoladnih i orašastih tonova. Raznolikost varijeteta omogućava ljubiteljima kafe da istražuju i otkrivaju različite ukuse i dožive kafu na potpuno nov način.

Uticaj Terroira

Varijeteti kafe ne samo da nude raznolike ukuse, već su i izraz terroira – specifičnih uslova u kojima se biljke uzgajaju. Klima, nadmorska visina, tip zemljišta i način obrade kafe sve utiču na konačni proizvod. Na primer, Geisha kafa uzgajana na visokim nadmorskim visinama u Panami može imati delikatne cvetne arome i svetle citrusne note, dok ista sorta uzgajana u Etiopiji može imati potpuno drugačiji profil ukusa. Razumevanje i prepoznavanje varijeteta pomaže nam da cenimo i shvatimo priču iza svake šoljice.

Održiva Poljoprivreda i Biodiverzitet

Raznolikost varijeteta kafe igra ključnu ulogu u održivosti i očuvanju biodiverziteta. Plantaže koje uzgajaju više varijeteta kafe često su otpornije na bolesti i klimatske promene. Podrška raznolikim varijetetima ne samo da obogaćuje naše iskustvo, već i pomaže u očuvanju ekosistema i podržava poljoprivrednike u njihovim naporima da održe zdrave plantaže.

Kvalitet i Inovacija

Varijeteti kafe su takođe bitni za inovaciju i unapređenje kvaliteta kafe. Proizvođači eksperimentišu sa različitim varijetetima kako bi stvorili nove, uzbudljive ukuse i poboljšali otpornost biljaka. Kafa visokog kvaliteta dolazi iz pažljivog odabira varijeteta i detaljnog razumevanja kako najbolje iskoristiti njihove jedinstvene karakteristike. Kao rezultat, ljubitelji kafe širom sveta mogu uživati u kafi koja je ne samo ukusna, već i rezultat strasti i posvećenosti.

Zaključak

Varijeteti kafe su srce i duša svakog zrna. Oni donose raznolikost ukusa, obogaćuju naše iskustvo i pomažu u očuvanju naše planete. Sledeći put kada uživate u šoljici kafe, setite se da iza svakog gutljaja stoji priča – priča o zemlji, klimi, kulturi i ljudima koji su radili na tome da vam donesu taj jedinstveni ukus. Istražujte, degustirajte i uživajte u magiji različitih varijeteta kafe

 

Bourbon

Tako sladak, tako kompleksan, tako delikatan, pinot noir u svetu kafe. Biljka je veoma krhka i ne proizvodi tako puno plodova kao ostale vrste, ali je veoma vredna svakog truda. Šoljica Burbona je veoma sočna i klasična. Najomiljenija botanička vrsta u koppa coffee koja će umiriti snobove i opčiniti novajlije u kafi.

Catimor

Ovo može biti veoma problematična kafa zbog uticaja robuste u celoj Timor familiji, što često dovodi do kafe bez kiselosti i veoma velike gorčine.

Cataui

Zreli Catuai može biti crven ili žut, i obe vrste imaju veoma izraženu kiselost, ali žuti catuai, kada se ohladi, može imati i veoma prljav ukus goriva u ustima. Catuai kupujemo samo crveni. Može se naći duž latinske Amerike.

Caturra

Caturra je karakteristična po oštroj kiselosti i niskim do srednjim telom. Ima manje čistoće i slatkoće u odnosu na svoje roditelje – Bourbon. Razvojen u Brazilu, ova mala stable se mogu naći u Kolumbiji, Kosta Rici i Nikaragvi.

Colombia

Karakterističan ukus čokolade i karamele, sa izraženim ukusom zrele višnje slatkog, čistog, punog tela zrna. Columbia je hibrid Caturre koji je razvijen u Kolumbiji. Veoma otporna vrsta koja je veoma popularna na malim plantažama.

Etiopijski Heirloom

Lepota ove kafe je u njenoj mističnosti. Samonikla vrsta koja potiče iz šuma kafe u Jugozapandoj Etiopiji, mestu rođenja kafe. Svako selo ima svoju vrstu, čuvanu vekovima i karakterističnu u zavisnosti od zemljišta, nadmorske visine i vremena.

Gesha

Mislite o Gesha kao kafi iz paralelne stvarnosti. Veoma karakteristična – raste samo gde ona želi, kako želi u veoma karakterističnim mikroklimatskim uslovima. Gde god da raste, uvek će biti karakteristično svoja.

Pacamara

Neverovatne arome sa slatkim citrusnim notama, izvrsnog balansa i blagim cvetnim aromama. Što je viša nadmorska visina na kojoj je ubrana, bolji je kvalitet.

Typica

Jedna od prababa svim kafama, Typica je uzgajana, od nje su stvarani novi hibridi usavršavani vekovima. Kvalitet kafe je izuzetan i karakteriše ga izuzetna slatkoća, čistoće i telo.

Villa Sarchi

Villa Sarchi je mutacija Bourbona sa elegantnom kiselošću, intenzivnim voćnim aromama i sjajnom slatkoćom. Prvi put uzgajana u Kostarikanskom gradu Sarchi, čini ovo drvo zdravo i vrhunski izbor za organski uzgoj.

Castillo

Café de Colombia istraživačka labaratorija je od 1982. do 2005.godine radila na razvoju i unapređenju vrste, da bi tim naučnika posle 23.godine najzad uspeo. Castillo je prvi put zasađen na plantažama 2005.godine. 
Castillo je poznat po svojoj aromatičnosti, citrusnim notama i veoma svilenkastom ukusu.

 

Zrno kafe

  1. centar zrna (center cut)
  2. zrno (bean)
  3. srebrna pleva (silver skin) 
  4. zaštitna kora (parchment)
  5. sluz (mucilage)
  6. opna ploda (pulp)
  7. spoljna opna ploda (outer skin)